Volgen van de ontwikkeling
Omdat elk kind een eigen leerproces heeft en hier zelf eigenaarschap over heeft, is het van belang om als school elk kind goed in kaart te hebben. We besteden hier op verschillende manieren aandacht aan.
Leerlingvolgsysteem Exova
Exova heeft digitale methodieken ontwikkeld waarbij niet de lesmethode, maar het kind centraal staat. Zowel voor rekenen, taal als wereldoriëntatie zijn methodieken ontwikkeld. Deze zijn gebaseerd op de kerndoelen, zoals vastgesteld vanuit de overheid en die voor elke leerling gelden. De methodieken bieden veel ruimte voor individuele keuze en ontwikkeling van het kind. Het ontdekkend leren is van belang. Het kind kan zelfstandig werken in Exova. Hij/zij bepaalt een doel en Exova geeft verschillende leersuggesties om hiermee aan de slag te gaan. Het kind geeft in Exova aan wanneer het doel behaald is, na een reflectiegesprek met de leerkracht te hebben gehad.
Driehoeksgesprekken
Eens per kwartaal hebben we een ‘driehoeksgesprek’. Dit is een gesprek tussen kind, ouder en leerkracht van ongeveer 15 tot 20 minuten. Hierin wordt gezamenlijk gekeken naar de ontwikkeling van het kind. De onderwerpen die besproken worden komen voort uit de verschillende ontwikkelingslagen van het kind; cognitief, sociaal emotioneel, fysiek motorisch en relationeel.
Toetsen
Wij kiezen bewust niet voor het werken vanuit vaste methodes en het toetsen via een vast toetsingssysteem op vaste momenten. We kijken goed naar wat het kind op bepaalde momenten in de ontwikkeling nodig heeft. Toetsen kan daar wel bij horen. Dat doen we wanneer dat past binnen de onderwijsbehoefte van het kind en je samen de balans op wil maken ‘waar je staat’. Zeker met het vooruitzicht op de middelbare school is dit prettig. Om zo nog beter zicht te krijgen op het leerproces om te kunnen bepalen tot hoever de leerdoelen behaald zijn en waar eventueel nog aan gewerkt kan worden.
Leerlingdossier
Voor elk kind houden we een leerlingdossier bij. Hierin zitten alle administratieve gegevens van het kind; de aanmelding, persoonlijke gegevens, gegevens van de vorige school of het kinderdagverblijf, of bijzonderheden. Maar ook gespreksverslagen, rapportages, toetsen of informatie van externen (bijv. psycholoog, remedial teacher, logopedist). Het leerlingdossier is vertrouwelijk en wordt alleen intern gebruikt. Als ouder(s) heb je het recht dit dossier in te zien.
Passend onderwijs
We gaan ervan uit dat een kind binnen Lumiar een passend onderwijsaanbod kan krijgen. Elke leerling moet zich optimaal kunnen ontwikkelen in alle lagen van zijn ontwikkeling; cognitief, sociaal emotioneel, relationeel en fysiek motorisch. Het kan voorkomen dat we binnen Lumiar zelf onvoldoende passend onderwijs kunnen bieden, omdat een kind een heel specifieke onderwijs/leer/ontwikkelbehoefte heeft. Soms kunnen we als school extra zorg verlenen, of kunnen ouders extra begeleiding inschakelen. Het kan ook voorkomen dat een kind beter tot zijn/haar recht komt binnen een andere vorm van onderwijs. We hebben korte lijnen met de instanties om ons heen, deze spreken we dan aan, altijd in overleg met ouders.