Buiten spelen

“The earth has music for those who listen.” – Shakespeare

Bij Lumiar spelen de kinderen dagelijks buiten, weer of geen weer. Bij Lumiar doen we dat het liefst in de echte natuur. En dat kan uren lang zijn.

20150819_134120

De kinderen hoeven in de natuur niet te presteren, ze mogen gewoon zichzelf zijn en kunnen zichzelf ontdekken. Dit gebeurt op grond van de eigen begaafdheid, interesses en emotionele behoeften. Verstand, lichaam en geest werken bij moeilijke taken samen, balancerend tussen capaciteiten en uitdagingen. Dit leidt tot het overwinnen van angsten en het ontdekken van nieuwe persoonlijke aspecten. Voor een gezonde geestelijke en emotionele ontwikkeling van opgroeiende kinderen is een natuurlijke leefomgeving van groot belang.

In de natuur wordt dus niet alleen gespeeld. Ze ontspannen. Ze genieten. Ze groeien. Ze leren.

  • De kinderen worden uitgedaagd tot lichamelijke activiteit zoals slootje springen, krachtmetingen, op en in bomen klimmen. Hierdoor ontwikkelen ze niet alleen de grove en fijne motoriek maar o.a. ook wiskundige en natuurkundige inzichten.
  • Door eigen onderzoek en educatie ontstaan meer kennis en begrip over diverse natuurverschijnselen en levensvragen.
  • Diverse vormen van creativiteit worden gestimuleerd bij de bewustwording van de vele variërende levensvormen, kleuren en natuurveranderingen.
  • Spelletjes in de natuur dagen uit om de natuur te gebruiken net zoals eten van planten en bessen en natuurweetjes zoals verhalen achter de plantennamen.
  • Door te genieten van de rust en ruimte in de natuur kunnen de kinderen ‘aarden’ en al kijkend en beschouwend heerlijk zitten dagdromen en groeien. Er komt geestelijke ruimte voor denkprocessen die tot nieuwe inzichten en geestelijke verdieping kunnen leiden.