Zakelijke gift

Ben je ondernemer en wil je Lumiar via jouw bedrijf ondersteunen? Dan kan, door middel van een gift of via sponsoring.

Voor giften bestaan regels, om het fiscaal aftrekbaar te maken.

Schenken via je BV of NV
Als je een BV of NV hebt, ben je belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Je kunt giften aftrekken als bedrijfskosten, wat zo’n 20% tot 25% vennootschapsbelasting scheelt! Let wel op: Als er geschonken wordt vanuit je BV of NV dan kan een gift tot een bedrag van 50% van de winst in aftrek worden gebracht. Er geldt geen minimum drempelbedrag, maar wel een maximum, te weten € 100.000 per jaar.

Rekenvoorbeeld
Je bedrijf heeft € 80.000 winst. Hierover moet je 20% vennootschapsbelasting betalen, dus € 16.000. Doe je een donatie aan Lumiar van € 10.000, zakt je winst naar € 70.000, waardoor je vennootschapsbelasting daalt naar € 14.000. Dit is een belastingvoordeel van € 2.000.

Schenken als IB-ondernemer
Ben je IB-ondernemer zoals een eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF) of zzp-er, dan kan het geschonken bedrag opgevoerd worden als zakelijke kosten, mits je kunt aantonen dat de giften een ‘zakelijk doel’ hebben. Te denken valt aan een eigen reclame-uiting dat je Lumiar als goed doel steunt.

Kan je niet aantonen dat het om een zakelijke gift gaat, dan gelden de regels voor het doen van giften als bij particulieren. Je doet de gift dan als privépersoon. Maar soms is zakelijk sponsoren nog voordeliger!

Vraag je belastingadviseur om advies of je het beste kunt schenken als bedrijf (ondernemer) of particulier!